Killan Susette

Virtuaalihevonen


VH-63863

Rakennekuva löytyy sivun alalaidasta.

Virallinen nimi Killan Susette Kutsumanimi Sussu
Syntymäaika, ikä 15.07.2009, 10v Ikääntyminen CAS
Rotu Suomenhevonen Väri Rautias
Sukupuoli Tamma Säkäkorkeus 155 cm
Kasvattaja Cery Omistaja Welby
Painotus Yleisratsu Koulutustaso Vaativa A, 100cm

Saavutukset 1 x irtoSERT, 1 x JS

Sussu muutti talliin 8.6.2010. Tamman omisti ennen Cery.

Killan Susette, tutummin vain Sussu on emänsä tapaan kiltti perussuomalainen suomenhevonen. Nuoren ikänsä takia tamma on kuitenkin melko varsamainen ja usein kokeileekin hoitajaltansa mitä saa tehdä ja mitä ei, tamman kanssa on siis oltava ehdottomasti napakka ja kylmäpäinen. Sussu on kuitenkin ehdottomasti erittäin kiltti, eikä tahtoisi varmasti kenellekkään pahaa. Yritystä on aina pelissä, vaikka hiukan kömpelyyttäkin löytyy. Toki Sussullakin on huonot päivänsä, jolloin se on äkäinen, mutta silloinkaan tammalle ei tulisi missään nimessä tehdä pahaa kenellekkään. Sussu on myös erityisen lapsirakas ja rakastaa paljon lapsien kanssa puuhailua. Varovaisuutta tammalta ei aina löydy, lasten kanssa saa ollakkin tarkkana ettei Sussu innostuessaan tökkäise ketään turvallaan kumoon. Malttikin joskus puuttuu tältä neidiltä kokonaan, yleensä juuri silloin kun sitä juuri tarvittaisiin. Sussu touhottaa omiansa, eikä malttaisi millään keskittyä olennaiseen paikallaan seisomisesta puhumattakaan. Lastaukset sujuvat tamman kanssa onneksi ongelmitta, matkustaminen onkin tälle neidille tuttua ja itseasiassa Sussu nauttiikin reissaamisesta ja uusien paikkojen näkemisestä, eikä vähällä stressaa. Kuljetukset sujuvat rauhallisesti tamman syödessä heiniänsä ja ottaen välillä pieniä nokosia. Riittävät pysähdykset ovat kuitenkin muistettava tämänkin tamman kanssa, pidemmän päälle seisominen alkaa käydä jo pikku hiljaa tamman hermoille.

Taluttaessa tamma kävelee reippaasti vierellä, ei kuitenkaan liikaa intoile tai rynni ja pysyy kyllä taluttajalla lapasessa. Nuoren hevosen tapaan Sussu keksii joskus nuoren hevosen temppujakin ja toisinaan voi nähdä taas olemattomia mörköjä, jotka pelottavat aluksi niin hirveästi. Tamma ei kuitenkaan pahemmin säntäile karkuun, vaan hetken kuluttua Sussu käveleekin täysin ongelmitta saman kohdan ohitse kuin mitään ei olisi koskaan ollutkaan. Sussu on myös erittäin perso makealle ja varsinkin kesäaikaan tuoreelle ruoholle. Kun Sussu havaitsee hyvän nurmikkoapajan tuntuu kuin tamma olisi suustaan liimautunut maahan ja hevillä tammaa ei kyllä maasta irti saada - ainakaan hempeilemällä. Napakalla taluttajalla Sussua ei pahemmin ruohotupsut kiinnosta ja tamma kävelee ongelmitta vierellä. Laitumelta Sussu antaa hyvin kiinni, yleensä on jo herkkujen toivossa portilla vastassa ja tulee kyllä viimeistään portille huudettaessa. Matka laitumelta tallille tai tallilta laitumelle sujuu yleensä melko rivakasti, tamman kulkiessa rallivaihde päällä.

Hoitaessa Sussu on mukava, ehkäpä toisinaan hiukan malttamaton ja utelias, mutta ehdottomasti erittäin kiltti, eikä tee kenellekkään pahaa ainakaan tahallaan. Sussu pitää harjaushetkistä kohtuuden rajoissa, mutta jos puunaus venyy jo liiallisuuksiin alkaa tammakin pikku hiljaa kyllästyttää ja Sussu alkaa keksiä mitä erilaisempaa viihdykettä itselleen, jotka harvoin ovat hoitajan näkökulmasta kivoja. Ulkona harjatessa tamma viihtyy kyllä tavallista pidempään, mutta toisinaan on turhan levoton vain yhdeltä puolelta kiinni sidottuna, kuten myöskin karsinassa. Sussu olisi siis mieluiten harjattava kahdelta puolelta sidottuna kuten käytävällä tai pesuboxissa. Myös muut hoitotoimenpiteet kuten kengitys ja rapsaus sujuvat Sussun kanssa hyvin. Kengittäessä Sussu on toisinaan hiukan malttamaton, mutta kengitys on sujunut aina tähän mennessä ongelmitta loppuun saakka. Raspaus sujuu Sussun kanssa yllättävän hyvin, vaikkei se mitään kovin mukavaa tamman mielestä olekkaan. Eläinlääkärikäyntien piikitykset sun muut voi hoitaa kaikessa rauhassa. Kaviot Sussu nostaa reippaasti, vaikka toisinaan yrittää nykiä juuri nostettua kaviota takaisin maan pinnalle. Toisinaan Sussu vain pelleilee jalkojensa kanssa, jolloin napakka komento riittää saamaan tamman takaisin maan pinnalle. Sussu ei arista mitään kohta, vaikkakin kiima-aikoina saa takapään kanssa olla tavallista varovaisempi. Kuolaimet Sussu ottaa reippaasti ilman ongelmia ja satulankin saa helposti selkään, mitä nyt tamma hiukan vyötä vastaan pullaa.

Ratsastaessa Sussu on vireä, yhteistyönhaluinen ja kuuliainen, sekä nöyrä perussuomalainen juntti. Sussu on oikea monitoimihevonen, se sopii niin esteille kuin kouluun ja on ehdottomasti myös varmajalkainen ja sopisi myöskin maastoesteille tai kenttäratsastukseen. Yritteliäisyyttä tammalta myös löytyy, sitä enemmän mitä enemmän ratsastaja panostaa työnlaatuun. Sussu liikkuu myöskin aloittelijan alla kuin unelma, vaikka toisinaan onkin hiukan hömelö ja voi keksiä toisinaan pieniä jekkuja ratsastajalleen. Sussu on herkkä ratsastaa ja kuuliainen, tamma toimii kuin ajatuksen voimalla ja erittäin pienin avuin, joten Sussulle riittää milteinpä pelkät istunta-avut. Sussu taipuu hyvin kunnolla verkattuna ja tammalla onkin kapasiteettia jopa vaativalle tasolle asti. Ravissa Sussu omaa erinomaisen työnnön takajaloilta, josta on hyötyä askeleen pidennyksissä ja lisäyksissä. Sussun laukka on temmokasta ja tamma astuu hyvin alleen, jonka johdosta laukka on hyvin pyörivää ja matkaavoittavasta käynnistä on hyötyä maastolenkeillä. Sussu on yleisesti siis oikein mukava kouluhevonen, jolla on paljonkin kapasiteettia jopa vaativalle tasolle asti oikeanlaisen ratsastajan ja selvien, mutta pienien apujen kanssa.

Esteillä Sussu on eteenpäinpyrkivä, mutta ei kuitenkaan ime liian vahvasti esteelle. Sussu on varmajalkainen hyppääjä ja menee esteestä kuin esteestä yli eikä jää turhia kyttäilemään erikoisesteitäkään. Kieltoja tapahtuu äärimmäisen harvoin, yleensä Sussu yrittää edes hypätä, vaikka lähestyminen olisi kovinkin huono. Tamma hyppää hyvällä tekniikalla ja nauttii silminnähden hyppäämisestä. Pienet estetreenit välillä ovatkin hyvää vaihtelua koulutreenien sekaan. Pituuesteillä Sussu osaa venyttää hyppyänsä hyvin ja korkeusesteillä ilmavaraakin löytyy. Tamman hypyt ovat ilmavia ja niihin on helppo päästä mukaan, Sussu hyppää kevyesti ja helposti. Maastoillessa Sussu on rauhallinen ja varmajalkainen, eikä säiky juurikaan mitään. Niin autot kuin traktorit ovat tuttu juttu Sussulle, eikä tamma vähästä kavahda. Sussu maastoilee niin yksin kuin porukassa ilman ongelmia ja tuo ratsastajansa aina turvallisesti kotiin saakka. Toisinaan maastolaukoissa Sussu voi hiukan innostua pukittelemaan, mutta muutama ilopukki on sallittu kohtuuden rajoissa - pitäähän hevosellakin joskus olla hauskaa! Maastoesteillä Sussu on reippaampi kuin kotikentällä tai maastossa, mutta pysyy kyllä kädessä ja varmasti osaava ratsastaja pärjää tamman kanssa aivan mainiosti maastoesteradalla.

Kilpailupaikalla Sussu touhottaa aluksi melko paljon kaikkea omaa, mutta rauhottuu pian katsastettuaan uuden ympäristön ja uudet hevoset. Lämmittelyssä Sussulla piisaa yleensä energiaa ja alkuverkoissa tamma voi keskittyä kaikkeen muuhun paitsi olennaiseen. Sussulle täytyy vain pistää tehtävää tehtävän perään, että saisi tamman kuulolle ja keskittymään olennaisiin asioihin. Rauhallinen ja kylmäpäinen ratsastaja saa pian "pyyhittyä" tammasta ylimääräisen sähläyksen ja kilpailusuoritukseen mentäessä Sussusta paljastuu erinomainen kilpahevonen, joka antaa parhaansa ja nauttii yleisön edessä olemisesta. Kouluradalla tamma on maltillinen ja kuuntelee huolella ratsastajan apuja. Turha kaahotus on jäänyt miltein kokonaan pois ja ratsastajan alla tanssahtelee melkein kuin eri hevonen. Automaatti Sussu ei kuitenkaan missään nimessä ole, jos ratsastaja ei viitsi yrittää ei Sussunkaan ole järkeä panostaa juurikaan suoritukseen. Esteradalla Sussu on eteenpäinpyrkivä, toisinaan hiukan enemmän kuin kotioloissa, mutta uusintaradalla saa tamman ansiosta harvinaisen nopean ajan, varsinkin kun tamma kääntyy vaikka pennin ympäri ja kilpaviettiä löytyy vaikka muille jakaa!

Luonteen © Cery

Sukutaulu

i. Okan Simpauttaja
prt, 146cm
ii. Kaukaisen Rakuuna evm iii. Tykinkuula evm
iie. Veden-Neito evm
ie. Orapihlaja evm iei. Kaukasuksen Toivo evm
iee. Huumatanssi evm
e. VIR MVA Ch Linjan Killa
rt, 162cm, KTK-II
ei. Iso-Karhu evm eii. Karjalan Ken evm
eie. Sievä Katariina evm
ee. Laasen Lissu evm eei. K.K. Vehke evm
eee. Laasen Eva evm

Sussun isä on Okan Simpauttaja eli Simo, joka on punarautias 146-senttinen pienhevonen. Simolla kilpaillaan sekä koulua että esteitä, mutta myös kenttäratsastuksessa on orilla startattu. Simo on ihmisystävällinen ja lempeä hevonen, jota ei ihan heti oriksi uskoisi. Hänestä löytyy kuitenkin myös showmiehen luonnetta ja hän rakastaakin huomiota.

Isänisä on Kaukaisen Toivo on eläkepäiviä viettelevä entinen helppo A tason kouluhevonen. Hieman orimainen, mutta ihmisystävällinen punaruunikko on 163-senttinen ja periyttänyt hyvää luonnettaan kaikille jälkeläisilleen.

Sussun isänemä Orapihlaja on siro ja kaunis punarautias suomenhevonen. Korkeutta tammalta löytyy 150 senttiä. Tamma on luonteeltaan elämäniloinen kouluratsu, joka on nuoresta iästään huolimatta menestynyt hienosti kouluratsastuksen parissa.

Sussun emä on nimeltään Linjan Killa, virtuaalinen muotovalio champion ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Myös sekä koulu-, että esteratsastuksesta on laatuarvosteluista irronnut toiset palkinnot. Killa on luonteeltaan hieman junttimainen, mutta erittäin kiltti tamma. Ratsuna herkkä tamma, joka taipuu vaativan B: n tasoisiin koulukiemuroihin.

Sussun emänisä on Iso-Karhu, tunnettu punarautias kouluhevonen. Orista kaavailtiin estehevosta, mutta jalkavamman jälkeen ne haaveet unohdettiin ja orista tuli kouluhevonen. Kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla.

Emänemä on nimeltään Laasen Lissu, vaaleanpunarautias ja 160-senttinen isokokoinen tamma. Laasen Lissu on myös kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle, mutta erityisesti kouluradoilla tamma näyttää vahvuutensa. Omaa näyttävät ja lennokkaat liikkeet.

Jälkeläiset

09.11.2009 - o. Ch VARJO-PUOLI / i. Kajo-Varjo
10.12.2009 - t. L.S. TÄHTILINJA / i. Lakean Eevert

NJ-Näyttelyt

Omistajanvaihdoksesta huolimatta tammalla olleet samat kuvat.

Vanhalla omistajalla
3.12.09 Akasha Dressage > IRTOsert, JS pt. Anette N.

Kisakalenteri

Vanhalla omistajalla

KRJ-kouluratsastus, 10 sijoitusta
24.10.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (1/30)
25.10.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (3/30)
27.10.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (1/30)
27.10.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/30)
28.10.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/30)
01.11.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/30)
05.11.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/30)
05.11.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/30)
08.11.2009 Barrier Showjumpers, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (4/30)
10.12.2009 Evergrey, KRJ-Cup: Vaativa A (8/154)

ERJ-esteratsastus, 23 sijoitusta
04.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/20)
05.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (4/20)
05.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/20)
07.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/20)
09.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/20)
10.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (4/20)
12.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/20)
11.08.2009 Nepolan ponitalli, ERJ-esteratsastus: 100 cm (7/50)
12.08.2009 Nepolan ponitalli, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/50)
16.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 100 cm (5/30)
22.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/30)
24.08.2009 Barrier Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/30)
24.08.2009 Kyynelehtivä, ERJ-esteratsastus: 100 cm (6/49)
27.08.2009 Hiprakka, ERJ-esteratsastus: 100 cm (9/83)
09.11.2009 Bairdon, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/50)
25.10.2009 Yanbland, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/40)
25.10.2009 Yanbland, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/40)
28.10.2009 Yanbland, ERJ-esteratsastus: 100 cm (4/40)
26.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 110 cm (2/30)
27.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 110 cm (1/30)
29.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 110 cm (4/30)
30.11.2009 Twisty Puzzle, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/30)
01.12.2009 Ashton Shadow, ERJ-esteratsastus: 100 cm (5/30)

Uudet kilpailut

Valmennukset

Kouluvalmennus Regendassa 28.11.2009, Vaativa A.
Oli mukavaa saada jotain suomalaistakin valmennukseen. Sussun käynti oli reipasta, mutta siinä oli hyvä tahti. Saitte verrytellä ensin itsenäisesti jokaisessa askellajissa. Sen jälkeen aloitimme avotaivutukset pitkillä sivuilla kaynnissä. Sussu käveli ehkä hieman liiian reippaasti ja sait tehdä monta puolipidätettä ennen kuin tamma kokosi itsensä. Avotaivutukset menivät hyvin aina puoliväliin saakka, jolloin Sussu saattoi väistää uralle. Silloin sinun piti pitää se tarkemmin pohkeiden ja ohjan välissä. Seuraavan kerran tamma menikin jo paljon paremmin. Sitten teitte loivia takaosakäännöksiä. Ensimmäisen kerran aloitit takaosakäännöksen ehkä liikaa taivuttaen. Pieni korjaus ja menikin jo hyvin. Siirryitte raviin ja parin kierroksen jälkeen pyysin sinut keskiympyrälle tammasi kanssa ravaamaan. Sussu näytti nöyrältä ja oli koko ajan kuuliainen. Kun annoit pohkeita, se venytti askeltaan ja melkein huomaamattomasta pidätteestä se jatkoi taas rauhallisesti. Sussulla oli hyvä tahti ja pääsitte aloittamaan ensimmäisen tehtävän, eli pohkeenväistöt. Ensin väistitte uralta vasemmalle ja maneesin halkaisijaa pitkin suoraa uralle. Sussu väistöi reippaasti ja sinun piti välillä huomauttaa ulkopohkeella, kun tammalla jäi aina välillä takapää jälkeen. Menitte väistön vielä molempiin suuntiin ja ne kerrat onnistuivat paremmin kuin ensimmäinen kerta. Seuraavaksi pääsitte laukkaamaan ensin pari kierrosta. Sussu meni lennokasta ja pyöreää laukkaa. Sitten pääsitte tekemään pari laukanvaihtoa lävistäjää pitkin. Teidän vaihtojanne oli ilo katsella, koska Sussu ei tarvinnut kuin istunta-avut. Seuraavaksi vuorossa oli puolipiruetit. Sussu eteni hyvää vauhtia ja sait sen koottua hyvin ennen piruettia. Sussu teki ihan hienon piruetin, vaikka siitä tulikin melko iso. Teit toisenkin puolipiruetin ja nyt onnistui paremmin. Saitte siirtyä raviin ja loppuraveissa Sussu oli hikinen, mutta omalla tavalla innoissaan.

martsun yksityisestevalmennus 17.10.2009, 100 cm.
Sussu saapui intoa puhkuen kentälle, ja näin että tässä valmennuksessa laiskuudella ei olisi sijaa. Huolellisen lämmittelyn jälkeen aloitimme peruspystyillä, keskittyen lähestymiseen ja sopivan ponnistuspaikan löytämiseen. Kun perusesteet normaalistikin sujuivat Sussulta hyvin, saatoimme hieman korottaa esteitä ja rakentaa muutaman esteen mittaisia ratoja, joilla pääasiassa panostettiin hevosen tasapainoiseen etenemiseen ja ratsastajan puolelta selkeisiin apuihin ja riittäviin valmisteluihin ennen jokaista estettä. Lopuksi harjoittelimme ahdasta käännöstä ja sen jälkeen nopeasti ilmestyvää estettä; ensimmäisellä kerralla Sussu taisi hieman yllättyä äkkiseltään eteen tulevaa okseria, mutta selvisi kuitenkin puhtaasti - yritteliäisyyttä ei ainakaan tältä tammalta puutu! Seuraavat kerrat menivät jo paremmin kerta kerralta ja lopuksi hypättiin lävitse 80cm pidempi rata. Sussu hyppäsi virheittä.

martsun kouluvalmennus 13.10.2009, Vaativa B.
Sussun kanssa aloitimme lämmittelemällä ja herättelemällä lihaksia ja itse tammaa, joka vaikutti tänään jopa harvinaisen uneliaalta - onneksi vain aluksi. Hetken taivuttelun ja siirtymisten jälkeen tamma piristyi ja muuttui tutunlaiseksi, vireäksi ratsuksi. Tässä valmennuksessa pääpaino laitettiin ympyrätyöskentelylle ja taivutuksille, jotka tamma hoiti erittäin hienosti Ratsastajalla oli helppo työ tarjoillessaan hevoselle kevyen kevyitä apuja. Lisäksi harjoittelimme erityisesti kokoamista ravissa, sekä lisättyä ravia. Oli ilo katsella tamman tarmokasta polkemista alleen, se teki ratsastajan pyynnöt yritteliäästi. Lopputunnin harjoituksissa pyrimme vielä minimalisoimaan apuja ja saamaan tamman toimimaan hiuksenhienoilla ohjeilla; tehtävä onnistui ihan mukavasti huomioiden, että tamma pitkän valmennuksen lopussa oli jo hieman väsynyt.

Alexiina C.:n kouluvalmennus 9.7.2009, Helppo A.
Sussu tarvitsi pitkään hyvää verryttelyä, ennen kuin tamma paljasti vahvat ja itsevarmat liikkeensä. Se kulki vähän kuolaimen päällä ja yritti välillä keksiä jotain omaa kivaa, mutta ratsastaja ei antanut tamman ruveta pelleilemään. Lämmittelyjen jälkeen Sussu alkoikin kuunnella apuja hyvin ja asettui paremmin. Se teki tosi näppärästi väistöt, mutta siirtymiset tapahtuivat hieman hitaasti. Kehuja Sussu ansaitsee kyllä todella hyvästä poljennasta, laukka oli pyörivää ja kaunista. Se osallistui tehtäviin mielenkiinnolla ja paneutuneesti. Ratsastajalla oli hyvä ryhti ja napakka istunta. Kädet jäivät välillä lukkoon, jonka seurauksena koko hevonen tökitti. Taivuttelut tekivät Sussulle hyvää ja se pehmeni entisestään. Harjoitusten jälkeen se oli hikeentynyt mukavasti, mikä kertoi osaltaan onnistuneesta treenistä.

Kuvagalleria


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

 


Kaiken © Welby, ellei toisin mainita. Ethän kopioi, kiitos!