Cullamore's Thoroughbreds

 

©Nikki Sherman
©Nikki Sherman, the real horse in the photo is Vindication, Puedo Con Todos is a SIM-GAME horse.

PUEDO CON TODOS

englantilainen täysiveriori, s. CAS 17, m 172cm
Marte Y Saturno x Onda, kasv. Juan Manuel Cruz (Dom. tv)
GI 10: 10-0-0-0, €7,314,618, miler

UNDEFEATED TRIPLE CROWN WINNING STALLION - 1ST GI BREEDERS' CUP JUVENILE, 1ST GI HOPEFUL STAKES, 1ST GII REMSEN STAKES, 1ST GII CLASSIC DERBY


Cullamoren omistaja Silent Moukkis oli päättänyt eräänä helmikuisena iltana lähteä Karibian lämpöön kauas Irlannin sateisesta ja synkästä arjesta. Liikematka se ei kuitenkaan ollut, vaikka suuntautuikin Cullamoren sisartallille Dominikaaniseen tasavaltaan. “Rannalla makoilemisen ohella olin kiinnostunut siitä, kuinka asiat Cullamoren pienemmällä siivellä sujuvat, ja käytin muutaman päivän tiluksilla vierailuun ja hevosiin ja henkilökuntaan tutustumiseen“, Silent kertoo. “Eräänä päivänä tilan manageri-valmentaja Amaury De La Vega sitten soitti minulle ja ilmoitti löytäneensä todellisen lahjakkuuden ja mihin hintaan! En uskonut Amauryn puheita, sillä paitsi että hänellä oli tapana liioitella löytöjään, hän oli maksanut nuoresta orista vain kymppitonnin. Eihän se ole superlahjakkuuden hinta laisinkaan!“, hän selostaa helmikuisia tapahtumia.

Myöhemmin uteliasuus voitti, ja Silent päätti lähteä katsomaan tätä mielikuvituksellisesti kehuttua, vasta tilalle saapunutta kaksivuotiasta. Häntä katsoi silmästä silmään vaatimattoman näköinen musta ori, jonka katseessa oli haastava palo. Se juoksi häntä korkealla pienessä tarhassaan ja tarkkaili silmä kovana aidan reunalle saapunutta seuruetta. “En siinä vaiheessa nähnyt orissa mitään poikkeuksellista, vaikka olihan se ikäisekseen hyvin kehittynyt ja valmiin näköinen. Olisin halunnut nähdä sen tositoimissa, mutta se ei kuulemma sopinut, sillä keskipäivän kuumimmat tunnit olivat käsillä“, Silent sanoo ja jatkaa: “Sanoin silloin vain Amaurylle, että vai että sellainen tulevaisuuden tähti, ja niitä sanoja olen saanut katua jälkikäteen!“

Puedo Con Todosina tunnettu ori ei ollut ollut pitkään käsiteltävänä tilalle saapuessaan ja syytä ei ollut vaikea arvata: se on suorastaan pahaluontoinen ja todella haastava hoidokki. Se päätettiin kuitenkin ottaa heti mukaan aktiiviseen valmennukseen ja nopeasti ori alkoi saada lisää voimaa ja vahvuutta. “Sain sittemmin kuukauden välein selontekoa orin etenemisestä, sillä Amaury halusi todistaa sanojensa totuudenmukaisuuden. Kun kerran ihmettelin Irlannin tilan valmentajakaksikon kanssa oriin harjoituksissa mitattuja aikoja, päädyimme vain naureskelemaan, että eivät ne siellä Karibialla taida osata mitään tehdä kunnolla, ei kaksivuotias tuossa vaiheessa tuollaisia aikoja voi juosta“, Silent naurahtaa. “Kun ori oli voittanut ylivoimaisesti kolme ensimmäistä kilpailuaan, joista viimeinen oli Grade III -tasolla, aloin minäkin jo hieman uskoa siihen“, hän lisää. “Vaadin Amaurya ilmoittamaan sen Grade II -tason Remsen Stakesiin, sillä halusin nähdä sen livenä, ja olin menossa Yhdysvaltoihin vierailulle niihin aikoihin kun lähtö juostaisiin. Se ilmoitettiin, se juoksi ja oli uskomaton! Hyvä, että pystyin uskomaan silmiäni!” Silent kertoo.

Kaksivuotiskausi oli tulossa päätökseen ja Puedo Con Todos jatkoi edelleen erinomaisessa vireessään. Se juoksi hiitattaessa kaksivuotiaiden ennätysaikoja hipoen ja oli kasvanut ja komistunut silmissä. Cullamoren tiimi päätti ilmoittaa orin ensimmäiseen Grade I -tason lähtöön pitkän valmistelun jälkeen, ja se starttasi Stormsky Stablen radalla Ranskassa kaksivuotiaille tarkoitetussa Hopeful Stakes -arvokilpailulähdössä. Voitto oli jo varma jo ensimetreiltä: ori kiihdytti nopeasti kärkeen ja juoksi vahvasti kuin höyryveturi koko seitsemän furlongin matkan. “Siinä vaiheessa ymmärsin, että tämä hevonen todellakin on jotain poikkeuksellista“, Silent purkaa ajatuksiaan. “Päätimme yhteistuumin ilmoittaa orin vielä käydän päättäviin mestaruuskilpailuihin: Breeders’ Cupiin. Se sai vastaansa vain yhden vastustajan ja Breeders’ Cup Juvenile oli kovatempoisen kilpailun päätteeksi vain yksi voitto lisää orin listalla!” hehkuttaa hän. Oli varmaa, että ori tultaisiin ilmoittamaan seuraavan vuoden Triple Crowniin, mikäli kaikki sujuisi hyvin.

Ja sujuikin! Puedo Con Todos oli paremmassa kunnossa kuin koskaan ja ori aloitti kolmivuotiskilpailukautensa vahvasti voittaen Dubaissa pidetyn Grade II -tason Classic Derbyn. Varsinainen tulikoe oli kuitenkin vasta tuloillaan: Triple Crown. Kolmoiskilpailua ei ollut onnistunut voittamaan aikaisemmin kuin kaksi hevosta: SJ Ethnarch Dance vuonna V ja Poison Cove vuonna XIII. “Jännitys oli mieletön, ja kasvoi vain sen myötä, kun ori voitti kolmoiskruunun ensimmäisen lähdön“, Silent tunnelmoi ja lisää: “Ori joutui tosin nöyrtymään kovassa seurassa, eikä päässyt johtamaan lähtöä alusta loppuun, kuten sillä oli aina tapana. Se jäi alussa pitkälle joukon hännille, mutta onnistui nousemaan vahvasti ja vei voiton lopulta vain puolella hevosenmitalla!” Seuraavaksi olisi vuorossa The Preakness Stakes: 9.5 furlongin matka hiekkaradalla.

Lähtöportit aukenivat ja matkaan lähtivät viisi kolmivuotiasta oria: Charlie Brown SNAK, Malibu Rum, Dynawar SKY, Comic Tale SKY ja Puedo Con Todos. Puedo Con Todos jäi lähdössä jälleen ensimmäisiä kertoja urallaan viimeisten joukkoon, kun Sasnak Racehorsesin ori Charlie Brown SNAK vei johdon perässään tasaisen varmasti eteenpäin paahtanut, Farleigh Acresin omistama Malibu Rum. Vasta maalisuoran alussa Puedo Con Todos sai otteen muusta joukosta ja lähti raivokkaaseen kiriin. Viime metreillä ori saavutti voitosta kamppailevat Charlie Brown SNAK:in ja Malibu Rumin ja kolmikko saapui yhdessä ryppäässä maaliin. Vedonlyöjät ja ratsujen taustajoukot joutuivat jännittämään pitkään, sillä lopputuloksen selvittämiseen tarvittiin maalikameran kuvaa. Puedo Con Todos oli tullut maaliin vain turpakarvan verran ennen kilpakumppaneitaan! “Uskomatonta, olen lähempänä Triple Crown -voittoa kuin koskaan, ajattelin“, Silent kertoo.

Triple Crownin viimeinen osa, The Belmont Stakes, aiheutti jännitystä ja vatsanväänteitä jo etukäteen, sillä Puedo Con Todos ei ollut koskaan juossut yhtä pitkällä matkalla. Sen kanssa oltiin keskitytty mailin matkaan, joka oli sille täydellinen: orilla oli riittävästi aikaa saada juoksu kulkemaan ja toisaalta se ei ehtinyt väsähtää kesken kaiken. “Kahdentoista furlongin matka oli jo kaukana mailista, ja The Preakness Stakes -voiton jälkeen Cullamoressa lyötiin valmentajien päät yhteen ja miettiin pitkään, kuinka harjoitusohjelmaa kannattaisi muuttaa, jotta ori saisi lyhyillä matkoilla tarvitsemansa räjähtävän nopeuden lisäksi kehitettyä ja parannettua myös kestävyyttään“, selostaa Silent.

Epäilykset Puedo Con Todosin menestymisestä pitkällä matkalla olivat kuitenkin täysin turhia. The Belmont Stakesin lähtöpamaus raikui ja alussa johtoon kiitivät Sasnakin omistama ori Sasnak Marwick, jonka perään kiihdytti Stormsky Stablen Comic Tale SKY. Puedo Con Todos jäi lähdössä jälleen kauas kärkikahinoista. Puolimatkassa johdon otti Comic Tale SKY, joka juoksi jo lähes ennätysvauhteja. Puedo Con Todos nousi pykälä pykälältä edemmäs ja lopulta seitsemän furlongin kohdalla siirtyi johtoon. Se piti asemansa loppuun asti ja voitti lopulta yhdellä hevosenmitalla kovan taistelun päätteeksi! “Olin varma jo verryttelyssä, ettei ori anna periksi. Se tuntui erittäin hyvälle ja tuntui kasvavan kokoa päästessään lähtökarsinaan“, kertoo orin jockey Iwan Tchoukaleff ja jatkaa: “Harvinaista kyllä, ori myös kuunteli minua ja antoi minun vetää sen alussa joukon perälle. Uskon, että se oli voiton ratkaiseva tekijä. Oli vaikea uskoa, että ratsastamani hevonen ylsi voittamaan Triple Crownin! En ole vieläkään saanut pyyhittyä hymyä kasvoiltani!” Voittoa juhlittiin Cullamoressa antaumuksella ja Puedo Con Todoskin sai osansa juhlahumusta: “Kaadoin hevosten ruokinnan päätteeksi orin ruokakuppiin lasillisen shamppanjaa. Se taisi pitää siitä, kun nuoleskeli pitkään turpaansa hörpittyään tarjotun kuplivan…“, Silent nauraa.

Puedo Con Todos päätettiin siirtää eläkkeelle upean ja voitokkaan uransa jälkeen. Sen statistiikoiksi muodostuivat 10: 10-0-0 ja palkintorahoja ori ehti kerätä kahden kilpailukauden aikana €7 314 618. Se on ensimmäistä kertaa tarjolla siitokseen ensi kaudella, ja ottaa vastaan lähinnä tuontisukuisia tammoja.

 

 

 

Cullamore's Thorougbreds on virtuaalitalli. Mikään sivuilla mainittu ei tapahdu oikeasti. Tämä on virtuaalihevonen. Tekijänoikeudet ©Silent ellei toisin mainita.
Cullamore's Thoroughbreds is a sim-game stable. Nothing mentioned on this site happens for real. This is a sim-game horse. Copyrights ©Silent unless otherwise mentioned.